Forum o djeci i roditeljima
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti

Go down 
Autor/icaPoruka
Aca
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 5685
Age : 41
Lokacija : Bjelovar
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti   uto tra 07, 2009 6:05 am

Evo postoje dva cjepiva, ovaj Pneumo 23 je za djecu iznad 2 god. a Prevenar za manje bebe!(podrcrtala sam dolje kod Prevenara)


PNEUMO 23
evo uputstva za pneumo 23Pneumokokno polisaharidno cjepivo

SASTAV:
Djelatna tvar: Pročišćeni kapsularni polisaharidi Streptococcus pneumoniae sljedećih serotipova: 1, 2, 3, 4, 5, 6B, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 17F, 18C, 19A, 19F, 20, 22F, 23F, 33F (25 µg svakog od 23 serotipa u dozi od 0,5 ml).

Pomoćne tvari: Fenolska puferska otopina (do pH=6,9) koja sadrži fenol, natrij-klorid, dinatrij-fosfat-dihidrat, mononatrij-fosfat-dihidrat i vodu za injekcije.

FARMACEUTSKI OBLIK
Otopina za injiciranje u napunjenoj štrcaljki (0,5 ml).

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA
Pripravci za liječenje sustavnih infekcija, bakterijsko cjepivo, cjepivo protiv pneumokoka.

IME I ADRESA NOSITELJA ODOBRENJA
MEDOKA d.o.o.
Medvedgradska 43, 10000 Zagreb
HRVATSKA

IME I ADRESA PROIZVOĐAČA
AVENTIS PASTEUR S.A.
2, avenue Pont Pasteur, 69007 Lyon
FRANCUSKA

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA
Izdaje se na recept u specijaliziranim zdravstvenim ustanovama.

TERAPIJSKE INDIKACIJE
Cjepivo je indicirano od navršene dvije godine starosti za prevenciju pneumokoknih infekcija (posebice pneumonije) izazvanih serotipovima sadržanim u cjepivu:

osobe starije od 65 godina, posebice hospitalizirane osobe, osobe smještene u staračkim domovima i na gerijatrijskim odjelima
osobe slabije imunokompetencije ili često hospitalizirane osobe (osobe sa dijabetesom, kroničnim bronhitisom, plućnim oboljenjima, kardiovaskularnim oboljenjima, ovisnici o alkoholu i/ili nikotinu, i sl.)
imunokompromitirane osobe: splenektomirane osobe, osobe sa srpastom anemijom, nefrotičkim sindromom,
osobe s likvorejom
Recidivirajuće infekcije gornjeg dijela respiratornog trakta, posebno otitis media i sinusitis, nisu indikacije za pneumokokno cijepljenje.

KONTRAINDIKACIJE
Kod dokazane alergije na neku od komponenata iz sastava ovog cjepiva.
Za vrijeme trudnoće, osim po preporuci liječnika.
Cijepljenje je bolje odgoditi kod povišene tjelesne temperature, akutnog oboljenja ili recidiva kroničnog oboljenja.
Cijepljenje se ne preporučuje osobama koje su cijepljene u prethodne 3 godine.
Potvrđena ili suspektna pneumokokna infekcija nije kontraindikacija i o cijepljenju se može odlučiti ovisno o rizičnosti slučaja.

MJERE OPREZA
Pri docjepljivanju je potrebno voditi brigu o mogućim reakcijama poput Arthusovog fenomena.
Ne injicirati intradermalno.
Cjepivo se ne smije primijeniti intravenski. Prilikom davanja potrebno je provjeriti da igla nije penetrirala krvnu žilu.

INTERAKCIJE S DRUGIM LIJEKOVIMA
Cjepivo se može primijeniti zajedno sa ostalim cjepivima, uključujući cjepivo protiv gripe, ali je obvezno injiciranje na različita mjesta.
Da ne bi došlo do eventualne interakcije s drugim lijekovima, liječnika ili farmaceuta treba obavijestiti o ostalim lijekovima koje osoba uzima.

POSEBNA UPOZORENJA
Recidivirajuće infekcije gornjeg dijela respiratornog trakta, posebno otitis media i sinusitis, nisu indikacije za pneumokokno cijepljenje.
Cjepivo se mora primijeniti najmanje 2 tjedna prije splenektomije ili početka imunosupresivnog liječenja (kemoterapija ili drugo).
Kod djece do 2 godine starosti ne mogu se dobiti pouzdani imunološki odgovori, pa se ne preporučuje cijepljenje u toj dobnoj skupini.
Trudnoća, dojenje
Cjepivo se, po preporuci liječnika, može primijeniti samo u posljednja tri mjeseca trudnoće.
Cjepivo se može primjenjivati za vrijeme dojenja.

DOZIRANJE
Primarno cijepljenje: jedna injekcija od 0,5 ml. Imunitet se stječe 2 do 3 tjedna nakon cijepljenja.
Cjepivo se mora primijeniti najmanje 2 tjedna prije splenektomije ili početka imunosupresivnog liječenja (kemoterapija ili drugo).
Revakcinacija: jedna injekcija od 0,5 ml.
Odrasloj populaciji posebno izloženoj visokom riziku od pneumokokne infekcije (npr. bolesnici s asplenijom) i osobama kod kojih je razina pneumokoknih antitijela u brzom opadanju, npr. bolesnici s nefrotičkim sindromom, bubrežnim zatajenjem ili s transplantiranim organima preporučuje se revakcinacija nakon 5 godina.
Djeci od 2-10 godina s nefrotičkim sindromom, asplenijom ili srpastom anemijom preporučuje se revakcinacija nakon 3 do 5 godina.
NAČIN DAVANJA
Preporučuje se primijeniti intramuskularno ili supkutano.

NUSPOJAVE
Kao i svi medicinski proizvodi i ovaj kod nekih osoba može uzrokovati blaže ili jače nuspojave:
Lokalne nuspojave na mjestu injiciranja: bol, eritem, otvrdnuće i edem. Ove su nuspojave blage i prolazne.
Rijetki su i prolazni slučajevi poput Arthusovog fenomena (jake lokalne nuspojave): oni se u pravilu javljaju u osoba s povišenom razinom pneumokoknih antitijela.
Blaže i prolazno povišenje tjelesne temperature, ponekad iznad 39 0C, uglavnom se javlja ubrzo nakon cijepljenja i prolazi unutar 24 sata.
Izrazito su rijetke ostale sistemske nuspojave: adenopatija, osip, artralgija i alergijske reakcije (urtikarija, Quinckeov edem i anafilaktičke reakcije).
O svim nuspojavama koje nisu spomenute u ovoj uputi obavijestite liječnika.

ROK VALJANOSTI
Označen na pakovanju.
Cjepivo se ne smije primijeniti po isteku roka valjanosti.

UVJETI ČUVANJA
Ovaj se proizvod mora čuvati na temperaturi od +2°C do +8°C (u hladnjaku).
Ne smije se zamrzavati.

malo o prevenaru

Pneumokok-Streptococcus pneumoniae, najznačajnija je bakterija kao uzrok bolesti u djece do 5 godina. Ona ne mora uvijek izazvati bolest. Može biti samo prisutna u sluznici nosa djece i odraslih osoba. Na taj način predstavlja opasnost po okolinu.To se naročito odnosi na zimske mjesece.S jedne osobe na drugu prenosi se kapljičnim putem. Znači kašljanjem, kihanjem.
Koje su najčešće pneumokokne infekcije ?
Najčešće su infekcije gornjeg djela dišnog sustava. Za djecu mlađu od tri godine karakteristično je najčešće je to akutna upala uha od koje svako dijete oboli barem jednom, a neka i po nekoliko puta.
Zašto je to tako?
Tome pogoduje oštećenje sluznice dišnih puteva prethodnom virusnom infekcijom kao i anatomska osobitost. Eustachijeva tuba povezuje gornji dio ždrijela gdje se pneumokok nastanjuje sa šupljinom srednjeg uha.Stoga nas ne smije čuditi da se nakon bezazlene prehlade izazvane virusom razvije bakterijska upala uha. Roditelji pritom obično krivo zaključuju da je trebalo antibiotik dati prije pa se bolest ne bi razvila. No treba napomenuti da se ne može za svaku virusnu upalu koristiti antibiotik jer zbog prevelike upotrebe antibiotika mnoge su bakterije već otporne na mnoge od njih. Jedna od primjera je i spomenuti pneumokok kojega je danas vrlo teško liječiti baš zbog njegove rezistentnosti, odnosno otpornosti na mnoge antibiotike. Upala uha uzrokovana pneumokokom zauzima jednu trećinu u sveukupnoj pojavi i obično su to najteži oblici. U starije djece su češće upale pluća i upale sinusa. Osim upala dišnog sustava bakterija može ući u krv pri čemu nastaje bakterijemija te mogućnost prolaska uzročnika do moždanih ovojnica te nastanka meningitisa.
Najbolji način zaštite od invazivne pneumokokne bolesti je cijepljenje. Cjepivo takve vrste za zaštitu starije djece i odraslih postoji na tržištu već dvadesetak godina. No unazad par godina se pojavilo cjepivo i za djecu mlađu od dvije godine.Od prije godinu dana dostupno je i na našem tržištu pod nazivom Prevenar.
Što je PREVENAR?
PREVENAR je sedmovalentno cjepivo protiv pneumokokne bolesti. Namijenjen je aktivnoj imunizaciji za sprječavanje invazivnih bolesti uzrokovane bakterijom Streptococcus Pneumoniae ( sepsa, meningitis, prodor bakterija u krv ). Naročito su ugrožena djeca od 2 mjeseca do 2 godine, te visokorizični bolesnici u dobi od 2 do 5 godina.
Cijepljenjem se može smanjiti pojava pneumokokne bolesti uzrokovane cijepnim sojevima a postoje podaci kako ovo cjepivo smanjuje pojavu upale pluća te upale srednjeg uha.
Prema podacima 75% invazivnih pneumokoknih infekcija uzrokuju sojevi koji su sadržani u cjepivu.
Daje se u obliku intramuskularne injekcije. Kod dojenčadi u natkoljenicu a kod male djece u rameni mišić.
Broj doza ovisi o dobi kada se cjepivo počinje primjenjivati.
Dojenčad u dobi od 2 do 6 mjeseci cijepe se s tri doze, s vremenskim razmakom između doza od najmanje 1 mjesec i docjepljivanjem u drugoj godini života (15 do 18 mj).
U dobi od 7 do 11 mj cijepe se s dvije doze, s vremenskim razmakom od najmanje 1 mjesec i docjepljivanjem u drugoj godini života.
Djeca u dobi od 12 do 23 cijepe se s dvije doze, s vremenskim razmakom između doza od najmanje 2 mjeseca.
Djeca u dobi od 24 mjeseca do 5 godina cijepe se jednom dozom cjepiva.
Neželjene reakcije mogu se podijeliti na lokalne i sustavne kao i kod drugih cjepiva. Od lokalnih reakcija moguće je crvenilo, lagano otvrdnuće, lokalna osjetljivost. Od sustavnih reakcija rijetko je moguća temperatura, proljev, povraćanje, osip.
Moguća je istovremena primjena Prevenara s drugim pedijatrijskim cjepivima, kako inaktiviranim tako i živim atenuiranim.
Kontraindikacije: akutna bolest
Kada je dijete najbolje cijepiti?
Učestalost pneumokokne bolesti je najveća baš u najranijoj dobi, a tada je i bolest najopasnija. Stoga je najbolje dojenče cijepiti nakon 2 mjeseca života ako se unaprijed zna, odnosno planira da će dijete s godinu dana krenuti u dječji kolektiv, tj.dječje jaslice.
Koliko je cjepivo učinkovito?
Na temelju provedenih ispitivanja ovo bi cjepivo moglo spriječiti 70% teških infekcija izazvanih pneumokokom. Cijepljenjem se smanjuje poboljevanje od upale pluća i upale uha. Jako je važno da se smanjuje njegovo prisustvo u gornjem djelu ždrijela te se smanjuje mogućnost oboljevanje osoba iz okoline, starije bolesne osobe i imunološki slabije. Za njih zaraza navedenim uzročnikom može biti kobna. Tako da štiteći djecu štitimo i odrasle osobe!
U djece starije od 5 godina pneumokokne su infekcije rjeđe, ali to ne znači da oni ne oboljevaju.
Pneumokok ponovno postaje značajniji uzročnik infekcija u dobi iznad 65 godine, a uzrok tome je slabljenje prirodne imunosti.
Kako se liječi?
Kao i sve druge bakterijske bolesti liječe se primjenom antibiotika. Prije pronalaska penicilina umiralo se od teških upala pluća i gnojnih meningitisa.

Izvor:www.trudnoca.net

_________________


[Vrh] Go down
Korisnički profil
happyness
Vrhunska tipkalica


Female
Broj postova : 3218
Lokacija : Varaždin
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Re: Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti   uto tra 07, 2009 12:24 pmkak se naša Aca lijepo potrudila!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
ivana86
Još malo pa neću bit baba
avatar

Female
Broj postova : 750
Age : 32
Lokacija : Rijeka
Registration date : 13.02.2009

PostajNaslov: Re: Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti   uto tra 07, 2009 7:46 pm

dali je netko cijepio svoje dijete protiv pneumokokne bolesti?
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Aca
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 5685
Age : 41
Lokacija : Bjelovar
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Re: Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti   sri tra 08, 2009 6:13 am

Je ima puuuno cura ali na drugom forumu koje jesu, odakle sam ovo i napisala, pise ti pod izvor!

_________________


[Vrh] Go down
Korisnički profil
mommy
Dojenče
Dojenče
avatar

Female
Broj postova : 86
Age : 36
Lokacija : Slavonija V
Registration date : 02.09.2009

PostajNaslov: Re: Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti   pet ruj 04, 2009 3:46 pm

Mi smo cijepili J. sa prevenarom i nikakve reakcije nije imao. To je super za klince koji će u jaslice sa 1g, jer se pokazalo da su zbilja otporniji.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
fugica
Novorođenče
Novorođenče
avatar

Female
Broj postova : 35
Lokacija : Zgb
Registration date : 06.03.2010

PostajNaslov: Re: Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti   sub oľu 06, 2010 11:15 pm

Ja sam cijepila Roka (16 mj) w 2 doze prevenara. u njegovoj jaslickoj grupi je 6 djece oboljelo od pneumokoka, a njemu i jos jednoj cijepljenoj curici nije bilo nista!!!!!!

taman kad sam zbig toga bila sva ponosna i sretna otkrili mo da ima haemophilus influenzaw u nosu---sprijecis jedno, dobis drugo.....tako da smo unatoc svim naporima i prevencijama zavrsili na antibiotiku
[Vrh] Go down
Korisnički profil
zvrk06
Admin
avatar

Female
Broj postova : 12186
Age : 29
Lokacija : Dalmacija u mom oku
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Re: Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti   ned oľu 07, 2010 5:11 pm

fugica je napisao/la:
Ja sam cijepila Roka (16 mj) w 2 doze prevenara. u njegovoj jaslickoj grupi je 6 djece oboljelo od pneumokoka, a njemu i jos jednoj cijepljenoj curici nije bilo nista!!!!!!

taman kad sam zbig toga bila sva ponosna i sretna otkrili mo da ima haemophilus influenzaw u nosu---sprijecis jedno, dobis drugo.....tako da smo unatoc svim naporima i prevencijama zavrsili na antibiotiku

ah tako ti je to,jasličke "radosti"

_________________[Vrh] Go down
Korisnički profil http://mojabeba.motion-forum.net
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti   

[Vrh] Go down
 
Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Cjepljenje protiv pneumokoknih bolesti
» bolno uho
» Što protiv kašlja??
» Koje bolesti se bojite
» Kožne bolesti

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 :: Prehrana i zdravlje beba :: Bubani smo :(-
Forum(o)Bir: