Forum o djeci i roditeljima
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Umjetna oplodnja(ukratko)

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
mamajaja
Veliko brbljavo dijete
Veliko brbljavo dijete
avatar

Female
Broj postova : 392
Age : 34
Lokacija : Varaždin
Registration date : 21.08.2008

PostajNaslov: Umjetna oplodnja(ukratko)   čet oľu 05, 2009 8:21 am

Umjetna oplodnja
Dobivanje potomstva predstavlja san i cilj gotovo svakoj obitelji. Nažalost, sama odluka često nije dovoljna, a ponekad se oplodnja i trudnoća jednostavno ne mogu postići uobičajenim putem. Za mnoge parove tada jedinu mogućnost predstavlja upravo umjetna oplodnja...

Uzroci i dijagnoza neplodnosti
Metode umjetne oplodnje
Umjetna oplodnja sa sociološkog i etičkog gledišta

Mnogi parovi koji pokušavaju začeti često se pitaju kolika je vjerojatnost da će oplodnja uspjeti i da će se naći na sretnom putu očekivanja prinove. U prosjeku, vjerojatnost da će doći do začeća tijekom jednog mjeseca iznosi od 15 do 25 posto. Vjerojatnost unutar prva tri mjeseca iznosi 40 posto, unutar šest mjeseci 70 posto, a prosječna vjerojatnost da će do začeća doći unutar godinu dana iznosi 85 posto.


Naravno, postoje mnogi čimbenici koji mogu utjecati na navedene postotke. Prije svega, to su godine starosti, budući da se nakon 30. godine života izgledi začeća smanjuju, a još znatnije opadaju nakon 40. godine života. Na mogućnost začeća mogu utjecati i nepravilni menstrualni ciklusi, učestalost spolnih odnosa, te bolesti i medicinska stanja koja mogu utjecati na trudnoću.

Ukoliko nakon godinu dana redovitih spolnih odnosa (2-3 puta tjedno) nije došlo do začeća, preporučljivo je posjetiti liječnika i posavjetovati se o sljedećim koracima. Liječnik će vjerojatno preporučiti određene pretrage kako bi se ustanovilo postoji li opasnost od bračne neplodnosti.

Uzroci i dijagnoza neplodnosti

Budući da ćemo se u ovom tekstu uglavnom fokusirati na umjetnu oplodnju i njene metode, nećemo se opširno ili detaljno baviti svakim pojedinim uzrokom ženske ili muške neplodnosti. Svakoga od njih ipak valja spomenuti. Iako vlada uvriježeno mišljenje kako se u većini slučajeva neplodnost javlja kod žena, istina je da se bračna neplodnost javlja podjednako i kod muškaraca i kod žena, i kod jednih i kod drugih u oko 40 posto slučajeva, dok 20 posto slučajeva otpada na neplodnost oba partnera ili neplodnost kojoj se ne može pronaći uzrok.

Neki od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena predstavljaju:
godine starosti: plodnost žene najveća je od 20. do 30. godine života, smanjuje se nakon 30. godine, a značajan pad bilježi nakon 40. godine života;

* godine starosti: plodnost žene najveća je od 20. do 30. godine života, smanjuje se nakon 30. godine, a značajan pad bilježi nakon 40. godine života;
* oštećenja jajovoda i jajnika: prije svega valja spomenuti oštećenje tj. neprohodbnost jajovoda nastalo kao posljedica klamidijske infekcije
* problemi s ovulacijom: nepravilni menstrualni ciklusi krivci su za 30-40 posto svih slučajeva neplodnosti (sindrom policističnih jajnika ujteče na hormonalnu ravnotežu koja može spriječiti normalan rad jajnika);
* endometrioza: pojava sluznice maternice (encdometrij) izvan šupljine maternice je čest uzrok neplodnosti kod žena.

Kod muškaraca, najveće uzroke neplodnosti predstavljaju razne infekcije, bolesti ili pak urođeni problemi zbog kojih dolazi do nedovoljne pokretljivosti, smanjenja broja ili potpunog odsustva spermija u ejakulatu.

Prije nego posjetite liječnika, valja spomenuti kako se ničega ne trebate sramiti. Zapamtite da niste sami na svijetu s ovim problemom i da neplodnost pogađa mnoge parove svih dobnih skupina. Tijekom liječničkog pregleda, liječnik će oba partnera pitati mnoga pitanja o medicinskoj povijesti, kroničnim bolestima, konzumaciji alkohola, pušenju, spolnim navikama, eventualnoj izloženosti kemikalijama ili otrovima kod kuće ili na radnom mjestu, izboru donjeg rublja ako ste muškarac, dok će od žena zatražiti ginekološku povijest itd. Iako ćete kod nekih pitanja možda osjećati neugodu zbog razgovora o vlastitoj intimi, vrlo je važno detaljno procijeniti situaciju i temeljito istražiti moguće uzroke, koji mogu biti kombinacija problema kod oba partnera.

Nakon razgovora, uslijedit će fizički pregledi i pretrage, prije svega ginekološki pregled, PAPA test, ultrazvučni pregled te krvne pretrage koje uključuju provjeru razine hormona. U provjeri prohodnosti jajovoda koriste se kontrastne metode: histerosalpingografija (HSG) i histerosalpingo-sonografija (HSSG). U oba slučaja kontrastno sredstvo se ubrizgava u maternicu i jajovode, a prohodnost genitalnog sustava ispituje rendgenskim slikanjem ili ultrazvučnim putem. Izvodi se u prvoj fazi ciklusa, tj. neposredno nakon prestanka menstrualnog krvarenja.
Kod muškaraca, liječnik može savjetovati obavljanje spermiograma, odnosno analize sjemene tekućine, kojom će provjeriti kvalitetu i količinu spermija u ejakulatu, kao i njihovu pokretljivost. Spermiogramom se mogu otkriti mnogi problemi, poput azoospermije (nepostojanja spermija u ejakulatu), oligospermije (broj spermija u ejakulatu je manji od 20 milijuna po mililitru, što je granica normalnog broja spermija prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji), astenospermije (smanjene pokretljivosti) itd.

Metode umjetne oplodnje

Nakon dijagnoze neplodnosti, bilo od strane muškarca, žene ili oba partnera, vjerojatno ćete biti suočeni s podvrgavanjem nekoj od metoda umjetne ili potpomognute oplodnje. Ovisno o uzroku neplodnosti, prvi korak može biti inseminacija.

Inseminacija je relativno jednostavna procedura koja uključuje ubrizgavanje uzorka posebno pripremljene sperme muškog partnera neposredno u šupljinu maternice tijekom ovulacije. Ova vrsta oplodnje može se upotrijebiti kod mnogih oblika neplodnosti, a posebno je popularna kao način oplodnje u slučajevima oligospermije i astenospermije.

Prije nego pristupite inseminaciji, liječnik će obaviti pretrage kako bi bio siguran da je ovulacija u tijeku. Nakon toga zatražit će od muškog partnera uzorak sjemena. Vrlo je vjerojatno da će prethodno od njega zahtijevati apstinenciju od spolnih odnosa u trajanju od nekoliko dana kako bi se osigurao veći broj spermija u ejakulatu.

Unutar jednog sata nakon ejakulacije, sjeme mora biti posebno pripremljeno u laboratoriju.kako bi se poboljšala kvaliteta sjemena. Procesom pripreme ejakulata povećavaju se izgledi za začeće.
Tako pripremljeni spermiji stavljaju se u kateter te se kroz rodnicu i grlo maternice uštrcavaju u šupljinu maternice. Ovakav oblik umjetne oplodnje je bezbolna procedura. Nakon uštrcavanja sjemena, morat ćete ležati između 15 i 45 minuta a nakon toga možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Uspješnost inseminacije ovisi o nekoliko čimbenika koji mogu smanjiti izglede za uspješnu oplodnju. Prije svega ti čimbenici uključuju životnu dob, lošu kvalitetu spermija ili jajašaca, ozbiljne slučajeve endometrioze ili teška oštećenja ili kronične upale jajovoda. Inseminacija neće biti uspješna kod svih parova. Kod nekih parova može doći do začeća već nakon jedne procedure, nekima će biti potrebno više posjeta liječniku, dok kod nekih uopće neće doći do začeća. Prije nego vam liječnik savjetuje prelazak na druge metode umjetne oplodnje, vjerojatno će obaviti najmanje tri do šest inseminacija. Ukoliko ni tada ne bude pozitivnih rezultata, ne treba očajavati. Postoje druge metode umjetne oplodnje koje možete pokušati, a to su in vitro oplodnja, GIFT i ZIFT.

In vitro oplodnja danas je vrlo poznat termin, a često možemo čuti kako se za ovu proceduru koristi i izraz "dijete iz epruvete". Izraz "in vitro" znači "u staklu", a predstavlja uzgajanje stanica, tkiva ili embrijskih osnova organa u kulturi, odnosno posudi s hranjivim medijem. Jednostavno objašnjeno, in vitro oplodnja predstavlja začeće izvan majčine maternice. Prvo takvo dijete začeto je u Engleskoj 1978. godine.

Za razliku od jednostavnije procedure inseminacije, u kojoj se spermiji ubrizgavaju unutar maternice i zatim nastupa prirodna oplodnja, in vitro oplodnja uključuje kombiniranje spermija i jajne stanice izvan maternice, u laboratoriju. Nakon što se u takvom, izoliranom okružju formira embrij, stavlja se unutar maternice gdje nastavlja svoj razvoj.

In vitro oplodnja je vrlo složena i skupa procedura. Upravo veliki troškovi razlog su što se malo parova odlučuje na ovakvu metodu oplodnje. In vitro oplodnja stoga nikada nije prvi korak u liječenju neplodnosti, već se preporučuje tek onda kada su iscrpljene druge metode liječenja, poput lijekova, kirurških zahvata ili inseminacije.

In vitro procedura uključuje ubrizgavanje hormona koji potiču stvaranje više jajnih stanica umjesto samo jedne. Nakon što liječnik utvrdi da je žena spremna za uzimanje jajne stanice, dat će joj injekcije koje će potaknuti proces ovulacije. Jajašca je potrebno uzeti neposredno prije nego izađu iz folikula u jajnicima. U slučaju preranog ili prekasnog uzimanja jajnih stanica, one se neće pravilno razviti. Procedura izvlačenja jajnih stanica traje oko 30 minuta.

Odmah nakon uzimanja jajnih stanica, one se u laboratoriju oplođuju partnerovom spermom, koju je partner donirao istoga dana. Takva, oplođena jaja zatim se čuvaju u laboratorijskoj okolini kako bi se osigurao pravilan rast embrija. Nakon što se razvije embrij, za što je ovisno o klinici potrebno i do pet dana, potrebno ga je, jednoga ili više njih, vratiti u maternicu. Ovo je lakša procedura i slična onoj kod inseminacije. Embriji se kroz rodnicu i grlić maternice uvode u maternicu. Mnogi stručnjaci preporučuju uvođenje tri ili četiri embrija, kako bi se povećali izgledi za trudnoću. S druge strane to povećava mogućnost višestruke trudnoće.

Ukoliko nakon prvog pokušaja "in vitro" oplodnje ostane višak embrija, klinika ih može zamrznuti za eventualne sljedeće pokušaje. Ukoliko to ne želite, možete ih donirati nekom drugom neplodnom paru ili ih uništiti. Klinika ne smije s vašim embrijima učiniti ništa bez dopuštenja oba partnera.

Uspješnost in vitro oplodnje također ovisi o mnogim čimbenicima. Prema nekim studijama, uspješna trudnoća postignuta je u 30 do 35 posto slučajeva. Životna dob žene od velike je važnosti za uspjeh in vitro oplodnje. Nakon 40. godine života, izgledi su tek 15-ak posto.

GIFT i ZIFT metode umjetne oplodnje predstavljaju modificirane oblike in vitro oplodnje, koje se također baziraju na izvlačenju jajnih stanica i unošenju embrija u maternicu. GIFT (od engl. Gamete Intrafallopian Transfer) i ZIFT (od engl. Zygote Intrafallopian Transfer), međutim, su znatno kraće procedure. Dok se kod in vitro oplodnje, prije unosa u maternicu, provodi promatranje razvoja embrija u trajanju od tri do pet dana, kod ZIFT metode se oplođene jajne stanice (zigote) unose u jajovode unutar 24 sata, dok se kod GIFT metode spermiji i jajne stanice samo pomiješaju i unose unutar jajovoda. Ovisno o tome je li procedura bila uspješna ili ne, doći će do oplodnje jedne jajne stanice unutar jajovoda. Oba oblika in vitro oplodnje koriste se vrlo rijetko, posebice GIFT metoda, jer je potreban laparoskopski, znači kirurški zahvat. Jedan od uvjeta za ove metode su i potpuno zdravi jajovodi.

ICSI metoda (od engl. Intracytoplasmic Sperm Injection) koristi se u slučajevima teške muške neplodnosti, kada je broj spermija u ejakulatu muškarca izrazito nizak. Ovom procedurom spermiji se uzimaju iz ejakulata ili direktno iz testisa te se zatim mikroinjekcijom samo jedan spermij uvodi izravno unutar jajne stanice, koja se nakon inkubacije, kao i kod in vitro metode, vraća unutar maternice.

U slučaju kada parovi ne mogu postići trudnoću niti jednom metodom in vitro oplodnje, mogu se odlučiti na uporabu doniranih jajnih stanica. Uporaba doniranih jajnih stanica postaje sve zastupljenija u svijetu, posebice kod žena starijih od 40 godina, a ima veliki postotak uspješnosti.

Većina donora jajnih stanica je anonimno, no neki parovi žele poznavati donora. Bilo da se radi o anonimnom ili poznatom donoru, vrlo je važno obaviti detaljne pretrage i utvrditi postoje li bilo kakvi genetski poremećaji ili pak spolne bolesti, poput AIDS-a. Uporaba doniranih jajnih stanica ponekad može prerasti u pravni problem, pa je stoga važno prije oplodnje sastaviti ugovor kojim se donor odriče svih roditeljskih prava na buduće dijete.

Umjetna oplodnja sa sociološkog i etičkog gledišta

Nova medicinska dostignuća u reproduktivnoj medicini nerijetko izazivaju žestoke rasprave, kako sa sociološkog, tako i s etičkog gledišta. Kontroverzne teme zaokupljaju pozornost medija i javnosti. U današnjem razvijenom svijetu postoji medicinska tehnologija i metodologija kojom se gotovo svakom paru može pomoći u postizanju trudnoće, bez obzira na medicinski problem. Odluka o pristanku na spomenute metode uglavnom je osobna odluka neplodnih parova koji jedini mogu odlučiti žele li iskoristiti dostignuća znanosti ili ne.

Kad god se govori o umjetnoj oplodnji, govori se i o velikom broju pravnih ili drugih problema, koji pak moraju biti regulirani od strane zakonodavstva pojedine države. Neka od mnogih pitanja o kojima se danas raspravlja uključuju i vječna pitanja na koja nema odgovora: kada počinje život? Koja su prava embrija? Mnogi smatraju da istraživanja na embrijima ne smiju biti dopuštena, budući da je svaki embrij potencijalno ljudsko biće. U Njemačkoj je, primjerice, zabranjeno svako istraživanje na embrijima.

Vjerojatno će uvijek postojati dva sukobljena pogleda na nova dostignuća u potpomognutoj i umjetnoj oplodnji. S jedne strane su ljudi koji se žestoko suprotstavljaju toj tehnologiji budući da, po njihovom mišljenju, omogućava manipuliranje prirodom. S druge su pak strane ljudi koji tehnologiju smatraju ljudskim napretkom koji čovjeku omogućuje svladavanje prepreka koje je postavila priroda.

Budući da vjerojatno nikada, ili barem u neko skorije vrijeme, neće doći do dogovora dviju sukobljenih vjerovanja, odluka o umjetnoj oplodnji ne bi trebala biti odluka moralista, filozofa, liječnika, političara ili vlada pojedinih država. Svaki pojedini bračni par trebao bi odlučiti sam za sebe želi li pomoć napretka znanosti ili ne. Naravno, u okvirima postojećih zakona.


o autoru
Vladimira Valentić-Petrović
spec.ginekolog
Dom zdravlja Sisak
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Enea
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 4789
Lokacija : vz
Registration date : 23.02.2009

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   čet oľu 05, 2009 9:31 am

ja sam definitivno za,zasto ne dati priliku zenama koje nemogu prirodno zatrudnjeti,moja sestricna zahvaljujuci njoj ima dvije prekrasne curice,mislim da bi se kod nas trebalo povecati broj besplatnih pokusaja,jer je to ogromna lova,tako da vecina odustane kad iskoristiju besplatno,jer nemaju za dalje,a rijetko kome uspije od prve

_________________

[Vrh] Go down
Korisnički profil
mamajaja
Veliko brbljavo dijete
Veliko brbljavo dijete
avatar

Female
Broj postova : 392
Age : 34
Lokacija : Varaždin
Registration date : 21.08.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 06, 2009 12:24 pm

Slažem se. Osim kaj je fizički i psihički naporno, iscrpi ljude i financijski.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
morena
Još malo pa neću bit baba
avatar

Female
Broj postova : 995
Age : 27
Lokacija : zagreb
Registration date : 23.10.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 06, 2009 12:25 pm

mamajaja je napisao/la:
Slažem se. Osim kaj je fizički i psihički naporno, iscrpi ljude i financijski.

potpisujem
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Davorka
Novorođenče
Novorođenče


Female
Broj postova : 30
Age : 37
Lokacija : TRNOVEC
Registration date : 12.04.2009

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   ned tra 12, 2009 9:11 pm

Moja djeca su začeta MPO i moram priznati da nam nije te mogučnosti velika je vjerojatnost da nikada ne bi imali djece.Samo moram napomenuti da postoje nekoliko vrsta oplodnje a najbitnije je da žena koja se odluči na to mora imati dobar odnos sa doktorom a doktor mora biti iskren i stručno(laički objasniti sve ) podupirati par.Takvu sam sreču imala ja-oplodnja ICSI obavljen u Mariboru.Uspio od prve i ako treba ponovila bi ga još.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
zvrk06
Admin
avatar

Female
Broj postova : 12186
Age : 29
Lokacija : Dalmacija u mom oku
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pon tra 13, 2009 7:05 am

Super šta je uspilo iz prve

_________________[Vrh] Go down
Korisnički profil http://mojabeba.motion-forum.net
happyness
Vrhunska tipkalica


Female
Broj postova : 3218
Lokacija : Varaždin
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pon tra 13, 2009 9:17 am

zvrk06 je napisao/la:
Super šta je uspilo iz prve

Potpis!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Mateja
Vrhunska tipkalica
avatar

Female
Broj postova : 2891
Age : 31
Lokacija : Slavonija
Registration date : 04.02.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   uto tra 14, 2009 7:27 am

Prekrasno! Baš mi je drago!!!!!!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Mateja
Vrhunska tipkalica
avatar

Female
Broj postova : 2891
Age : 31
Lokacija : Slavonija
Registration date : 04.02.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   uto tra 14, 2009 7:27 am

Prekrasno! Baš mi je drago!!!!!!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
mamajaja
Veliko brbljavo dijete
Veliko brbljavo dijete
avatar

Female
Broj postova : 392
Age : 34
Lokacija : Varaždin
Registration date : 21.08.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   uto tra 14, 2009 1:36 pm

Davorka, odlično!!!

Baš mi je drago da imaš iskustva, možda će netko trebati tvoje savjete. Kad budeš imala vremena i volje, opiši nam malo postupke.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Davorka
Novorođenče
Novorođenče


Female
Broj postova : 30
Age : 37
Lokacija : TRNOVEC
Registration date : 12.04.2009

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   uto tra 14, 2009 7:48 pm

Rado ću vam jednom ispričati kako sam sve to prošla a ako do tada netko želi znati rado ću ga uputiti i sve objasniti,trenutno sam zauzeta svojom dječicom
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Bea
Veliko brbljavo dijete
Veliko brbljavo dijete
avatar

Female
Broj postova : 140
Lokacija : Osijek
Registration date : 23.04.2009

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pon tra 27, 2009 12:32 pm

Draga Davorka, ne znam jesi li još aktivna na ovome forumu,ali molila bih te za kontakt, budući moja kuma planira ići u Maribor na isti postupak tvome. Dakle, na potpomognutu...ovdje je prošla sve inseminacije ali bez uspjeha. Malo smo gledale po netu o iskustvima,ali bi nam baš pomoglo tvoje. Puno ti hvala!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
mamajaja
Veliko brbljavo dijete
Veliko brbljavo dijete
avatar

Female
Broj postova : 392
Age : 34
Lokacija : Varaždin
Registration date : 21.08.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pon tra 27, 2009 1:18 pm

Ajmo Davorka!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
fugica
Novorođenče
Novorođenče
avatar

Female
Broj postova : 35
Lokacija : Zgb
Registration date : 06.03.2010

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   čet oľu 18, 2010 2:30 pm

i moja se draga prijateljica upravo priprema za umjetnu oplodnju!
treba puno puno pozitivne vibrice
čula sam da Maribor trenutno ne prima žene iz Hrvatske. Jel to istina?
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Alice
Vrhunska tipkalica
avatar

Female
Broj postova : 2703
Age : 30
Lokacija : BiH
Registration date : 03.01.2010

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   čet oľu 18, 2010 3:45 pm

evo malo za fugicinu frendicu


[Vrh] Go down
Korisnički profil
Maybe baby
Dojenče
Dojenče
avatar

Female
Broj postova : 68
Age : 32
Lokacija : Varaždin
Registration date : 02.05.2009

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   čet oľu 18, 2010 4:39 pm

Evo mene nakon sto godina na forumu ali to je zato jer se i ja i dalje borim s neplodnošću i spremam se na potpomonutu. Sada čekam M pa da mogu za Zg.

Fugica ja sam s mailom kontaktirala s dr. Vlaislavljevićem radi potpomognute i on mi je odgovorio da se nalazi mogu poslati poštom i već se tako uvrstiš u red i da je sada čekanje manje od godine dana i dao mi br. za dogovor za konzultacije.

Ja bi zasad išla možda samo tamo na konzultacije jer moramo doći do nocčića za Maribor
a do onda budemo sreću tražili u Hrv. i nadam se da bude nam uspjelo iz prve :)
[Vrh] Go down
Korisnički profil
ninana
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 10836
Age : 33
Lokacija : Tuzla
Registration date : 03.06.2009

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   čet oľu 18, 2010 8:15 pm

Alice je napisao/la:
evo malo za fugicinu frendicu_________________
[Vrh] Go down
Korisnički profil
fugica
Novorođenče
Novorođenče
avatar

Female
Broj postova : 35
Lokacija : Zgb
Registration date : 06.03.2010

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 19, 2010 8:40 am

Alice, hvala :)
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Giovanna
Moderator
Moderator


Female
Broj postova : 2862
Age : 29
Lokacija : Zadar
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 19, 2010 10:13 am

fugica primaju u maribor kako ne? moja zava i njm su naruceni za prvi pregled 21.04.
evo za frendicu

ali bas jucer mi je rekao frend da su bolji u Ljubljani i da je tamo jedna stara dr. (sad sam zaboravila kako se zove ) koja ima puno uspijeka. vise nego u mariboru.
oni su bili kod nje,a inace zena mu je slovenka.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
fugica
Novorođenče
Novorođenče
avatar

Female
Broj postova : 35
Lokacija : Zgb
Registration date : 06.03.2010

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 19, 2010 10:55 am

Giovanna.....ovo za Ljubljanu mi je prvi glas

Super vijest za Maribor.....baš sam pala u bed kad ssam čula da navodno više nije moguće ić u Maribor...jer je MM vozio dva prijatelja sa ženama u MAribor.....i mogu samo reći: obje su iz prvog pokušaja ostale u drugom stanju....i rodile zdravu, preslatku djecicu
[Vrh] Go down
Korisnički profil
fugica
Novorođenče
Novorođenče
avatar

Female
Broj postova : 35
Lokacija : Zgb
Registration date : 06.03.2010

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 19, 2010 10:58 am

Maybe baby držim fige !!!!!!!!!!!!!!!!!
ako ne uspije u HR, direktno via Maribor

btw....možeš li mi možda proslijediti email tog dr. u Mariboru? imam dvije frendice i obje su očajne....koliko novaca treba za zahvat u Mariboru?
[Vrh] Go down
Korisnički profil
fugica
Novorođenče
Novorođenče
avatar

Female
Broj postova : 35
Lokacija : Zgb
Registration date : 06.03.2010

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 19, 2010 11:01 am

evo upravo mi se susjeda javila.....rodila zdravog pišonju ......uspješna oplodnja u Hr.....iz 4 pokušaja
[Vrh] Go down
Korisnički profil
zvrk06
Admin
avatar

Female
Broj postova : 12186
Age : 29
Lokacija : Dalmacija u mom oku
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 19, 2010 12:53 pm

Maybe baby držim do neba za vas

Fugice čestitke frendici

_________________[Vrh] Go down
Korisnički profil http://mojabeba.motion-forum.net
fugica
Novorođenče
Novorođenče
avatar

Female
Broj postova : 35
Lokacija : Zgb
Registration date : 06.03.2010

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 19, 2010 12:57 pm

Maybe baby i ja isto!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Maybe baby
Dojenče
Dojenče
avatar

Female
Broj postova : 68
Age : 32
Lokacija : Varaždin
Registration date : 02.05.2009

PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   pet oľu 19, 2010 5:16 pm

Hvala cure i ja se nadam da bude sve ok pa da i ja napokon imam
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Umjetna oplodnja(ukratko)   

[Vrh] Go down
 
Umjetna oplodnja(ukratko)
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Umjetna oplodnja(ukratko)
» Začeće s vjerskog aspekta
» Potpomognuta oplodnja-iskustva i savjeti

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 :: Trudnoća i porod :: Ginekološki problemi i neplodnost-
Forum(o)Bir: