Forum o djeci i roditeljima
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Dječije zarazne bolesti s osipom

Go down 
Autor/icaPoruka
Tina
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 1187
Age : 28
Lokacija : Zagreb
Registration date : 12.07.2010

PostajNaslov: Dječije zarazne bolesti s osipom   uto ruj 28, 2010 8:16 pm

Dječje zarazne bolesti s osipom
Kako prepoznati osip i radi li se o zaraznoj bolesti?
Osip po koži gotovo uvijek je razlog za nemir: je li posrijedi neka zaraza, alergija, preosjetljivost na hranu ili neka kožna bolest?
Koža je organ koja dobro odražava zdravlje djeteta: fina glatka svilenkasta koža dojenčeta kakva je ona po svojoj prirodi, razlog je maminog zadovoljstva. Ipak, ponekad uz sve nastojanje javljaju se kožne promjene i često izazivaju nedoumicu i zabrinutost. Ne izazivaju osipe samo zarazne bolesti s osipom tipične za dječju dob, nego i niz drugih, najčešće virusnih bolesti. No, osip se može javiti uslijed pojačanog znojenja tijekom ljetnih mjeseci ili previše toplog oblačenja bez obzira na godišnje doba.

Budući da su djeca cijepljena programom obaveznog cijepljenja protiv većine zaraznih bolesti, mogućnost da se radi o osipu koji znači tipičnu dječju zaraznu bolest kao što su ospice ili rubeola, svedena je minimum. Ali ipak, dobro je poznavati i značajke tipičnih zaraznih bolesti dječje dobi.
Kad se jedna zarazna bolest u svijetu iskorijeni, što se postiže cijepljenjem onih koji nisu imuni (djeca), a ujedno je značajan broj populacije bolest prebolio i postao imun, epidemije se više ne javljaju. Primjer su velike boginje (variola vera lat.). Bolesti u svijetu više nema, no nikada se ne zna gdje postoji sakriven rezervoar virusa koji se može „probuditi“.

Egzantematske bolesti, kako se još nazivaju (exanthema, lat. osip), očituju se pojavom promjena na koži, a tradicionalno se javljaju tijekom djetinjstva. Vrlo su zarazne (visoka kontagioznost) i stoga se dijete lako zarazi već u prvim godinama života. Odrasli koji su na isti način obolijevali u djetinjstvu su otporni (stekli su imunitet).

Najčešće dječje zarazne bolesti jesu:

* Ospice (morbilli lat.)
* Rubeola (rubeola, crljenica)
* Varičela (vodene kozice)
* Šarlah (scarlatina, lat.)
* Peta bolest (megalerythema infect.)
* Šesta bolest (exanthema subitum, roseola infantum)Zajednička osobina svih spomenutih bolesti je osip. Prema izgledu osipa, vremenu izbijanja, raspodjeli po tijelu, pojavi na sluznicama, te drugim popratnim znacima bolesti se razlikuju.
Važna je i težina kliničke slike: dok neku zaraznu bolest dijete „prohoda“ i opće stanje mu je dobro, druga može početi s burnim simptomima kao što je visoka temperatura i grčevi moždanog porijekla (febrilne konvulzije), a osip se javi na kraju bolesti (šesta bolest, trodnevna groznica).
Tipična dječja zarazna bolest, kao što su ospice, počinje simptomima prehlade - kašljem i kihanjem koja se pogoršava. Kroz sve to razdoblje bolest se širi kapljičnom infekcijom i dodirom predmeta (igračaka na kojima ima sline). U razdoblju inkubacije (t.j. vremenu koje prođe od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma) bolesnik je također zarazan.
Osip se može očitovati kao mrlje po koži (makule), zatim čvršća okruglasta uzdignuća iznad razine kože (papule) sitnih mjehurića ispunjenih tekućinom (vezikule). Uz bol u grlu, sekreciju iz nosa, javlja se i temperatura. Dok je uz neke temperatura obavezan simptom, u drugih je neznatno povišena (rubeola).
Sve spomenute bolesti osim šarlaha uzrokovane su specifičnim virusima te je stoga liječenje samo simptomatsko (sniženje temperature, nadoknada tekućine, lijekovi protiv kašlja) jedino se u slučaju šarlaha provodi liječenje antibioticima.

Jesu li novorođenčad imuna?
U krvi novorođenčadi cirkuliraju antitijela koja su preko posteljice (placente) prešla s majke na dijete i štite ga, naravno pod uvjetom je majka tu bolest preboljela i da je sama zaštićena. Imunitet koji novorođenče ima je pasivni imunitet koji ga štiti dok ga majka doji. No ne postoji za svaku bolest koju je majka preboljela, ista razina specifičnih antitijela. Novorođenče može oboljeti od vodenih kozica iako ih je majka preboljela. Djetetov imunološki sustav je tek u razvoju i ono svoju imunološku zrelost postiže tek nakon dobi od 4-5 godina pa i kasnije. Ako je majka i preboljela varičele dijete nije zaštićeno kao protiv ospica i može oboljeti u novorođenačkoj dobi.
Jednom preboljela zarazna bolest s osipom ostavlja imunitet jer u krvi cirkuliraju specifična antitijela koja je stvorio obrambeni sustav organizma. Iznimka je šarlah (scarlatina) kojeg je uzročnik bakterija - beta hemolitički streptokok i dijete može više puta oboljeti. Nekad, prije antibiotske ere, nakon preboljenog šarlaha ostao je određeni imunitet na toksin streptokoka i bolest se nije javljala u svojem tipičnom obliku iako je ponovna infekcija streptokokom bila moguća. Danas se liječenje počinje odmah i imuniteta nema.


Ospice (morbilli)
Uzročnik bolesti je virus ospica iz porodice paramiksovirusa, koji se prenosi od jedna osobe na drugu mikroskopski sitnim kapljicama sline koja je zarazna i širi se u okolinu tijekom govora, kašlja i kihanja.

Simptomi bolesti
Nakon inkubacije od 8-12 dana, javlja se suhi kašalj, očna spojnica se zacrveni, javlja se grlobolja, preosjetljivost na svjetlo (fotofobija), bijele pjege na sluznici usta. Temperatura je povišena i može doseći i 40?C. Nakon 3-5 dana javlja se pravi osip na koži gotovo cijelog tijela: najprije zahvaća lice, predio iza uha, potom trup ruke i na kraju noge. Bolesnik je izvor zaraze i 7 dana prije prvih znakova bolesti. Osip traje 5-6 dana zatim polako nestaje. Ospice su česta zarazna bolest, a mogu izazvati niz komplikacija (upala uha, bronha, pluća) pa i vrlo ozbiljnih, od kojih je najteža upala središnjeg živčanog sustava (meningoencefalitis).

Liječenje
Bolest spontano prolazi: osip i temperatura nestaju kroz šest dana, ali kašalj potraje znatno duže. Liječenje je simptomatsko: daju se lijekovi za snižavanje temperature (paracetamol), aerosol i sirupi za ublažavanje kašlja (mukolitici), a ako se uz osip javlja i svrbež, mogu se primijeniti i antihistaminici te tekući puder (cink-talk suspenzija). Talk u prahu treba izbjegavati zbog mogućnosti inhalacije, što može rezultirati upalom pluća.

Cijepljenje
Cijepljenje protiv ospica svakako spada u obavezna. Obično dolazi kao trivakcina zajedno s cjepivom protiv rubeole i parotitisa (mumpsa). Cijepe se mala djeca u dobi od 13-15 mjeseci, a nadocjepljivanje je u prvom razredu osnovne škole.

Rubeola
Uzročnik ove zarazne bolesti je virus rubeole (rubivirus) koji pripada porodici Togaviride, a prenosi si s jedne osobe na drugu kapljičnom infekcijom tijekom govora, kašlja i kihanja. Inkubacija bolesti traje dva do tri tjedna. Bolest je obično blagog tijeka u djece, ali je vrlo opasna za trudnice jer može izazvati teška oštećenja ploda (fetusa).

Simptomi bolesti
Obično su blagi, temperatura može biti umjereno povišena. Crvene mrlje na koži javljaju se najprije po koži trupa i lica, a oko trećeg dana se šire na ruke i noge. Povećani su limfni čvorovi na vratu i glavi (potiljak), uz opći osjećaj bolesti. Komplikacije su rijetke, a javljaju se bolovi u zglobovima, ponekad dosta izraženi. Mogućnost zaraze postoji jedan tjedan prije i tjedan nakon pojave prvih simptoma. U cijepljene djece kroz 18-25 dana nakon cijepljenja virus se u malim količinama nalazi u nazofarinksu. Iako nije dokazana mogućnost prijenosa infekcije, uputno je da trudnice koje nisu imune izbjegavaju kontakt s cijepljenim djetetom.

Liječenje
Bolest je blagog tijeka i dovoljno je da dijete ostane kod kuće i odmara se. U slučaju temperature, odnosno bolova u zglobovima, pedijatar će preporučiti paracetamol (antipiretik, analgetik).

Cijepljenje
Rubeola nije teška bolest za djecu, ali cijepljenjem protiv ove bolesti štite se nerođena djeca jer virus rubeole, ako majka nije imuna, uzrokuje višestruka oštećenja i anomalije ploda. Cijepljenje je obavezno, a cjepivo se daje zajedno s cjepivom protiv ospica i mumpsa kao trivakcina i nadocjepljivanje je u prvom razredu osnovne škole.

Vodene kozice -Varičele (varicella)
Vrlo česta zarazna bolest s osipom od koje oboli 90- 95% osoba. Uzročnik je virus - Varicella – Zoster, koji pripada porodici Herpes virusa. Zaraza se širi vrlo lako i često se javljaju prave male epidemije u vrtićima i školama, a u obitelji obole sva djeca. Uz širenje zrakom (kapljična infekcija) bolest se prenosi dodirom s mjehurićima po koži koji su glavna značajka osipa ove bolesti.

Simptomi
Nakon inkubacije od 7 – 21 dana javljaju se prvi simptomi: crvenkaste mrlje po koži posebice grudnog koša, trbuha, lica koje se pretvaraju u papule (iznad razine kože), a ove potom u mjehuriće ispunjene tekućinom(vezikule) koja se postupno zamuti i zagnoji (pustule). Kad pustule izgube tekućinu pretvaraju se u kraste uz pojačani svrbež, neugodni simptom vodenih kozica.
Značajka osipa kod varičela je u tome što nisu svi oblici u istom stadiju: to znači da su istovremeno nazočne mrlje, papule, vodeni mjehurići, gnojni mjehurići i kraste. Izbijanje osipa može biti praćeno umjereno povišenom temperaturom. Bolesnik je zarazan sve dok postoje mjehurići, ali ne više u fazi kad su pretvoreni i kraste.

Liječenje
Bolest traje obično oko 10 dana i prolazi sama po sebi. Ukoliko se povisi temperatura, daje se antipiretik na bazi paracetamola. Ukoliko je svrbež jače izražen daje se antihistaminik, koji će preporučiti pedijatar. Stavljanje „tekućeg pudera“ uzrokuje teže sušenje krasti i mogućnost pojave ožiljka, a može doći i do bakterijske infekcije. Pranje kože mlakom vodom i blagim dječjim sapunom ublažiti će svrbež i dijete će se bolje osjećati. Odjeća mora biti prozračna, pamučna, jer ako se dijete znoji, svrbež se pojača. Važno je spriječiti da dijete ne grebe kraste jer ostaju ožiljci.

Cijepljenje
Ne spada u obavezna cijepljenja i djeca se cijepe prema preporuci izabranog pedijatra ili specijaliste za zarazne bolesti, ovisno o okolnostima. Za dob od 12 mjeseci do 12 godina predviđena j e jedna doza cjepiva ili dvije doze s razmakom od 4-8 tjedana nakon dobi od 12 godina. Osobe koje su bile izložene zarazi mogu se cijepiti unutar 72 sata što će spriječiti ili ublažiti bolest. Ako se zaraza dogodi u osobe koja se zbog određenih okolnosti ne smije cijepiti (imunološki poremećaj) daje se Varicella Zoster imunoglobulin (VZIG).

Peta bolest
Bolest je nazvana po broju jer predstavlja peti infektivni osip opisan u medicini. Naziva se još i megalerythema infectiosum. Uzročnik je virus koji se zove Parvovirus B19, a put zaraze su sluznica nosa i grla. Javlja se češće u djece školske dobi, nakon preboljele bolesti stječe se trajni imunitet.
Zanimljivo je da se nakon nestanka bolesti, u mjesecima koji slijede, prilikom kupanja u toploj vodi, za jakog uzbuđenja (emocionalni stres) ili izlaganja suncu, na koži javlja vrlo slično crvenilo.

Simptomi
Nakon inkubacije od 14 -21 dana, prije pojave osipa nema nekih naročitih simptoma osim možda blagog porasta temperature. Na licu djeteta za 1-4 dana javljaju se oštro ograničene mrlje, najprije crvene, zatim plavkaste, kao da je dobilo udarac po licu (pljusku). Istodobno ili neposredno nakon pojave na licu, jave se na trupu i udovima mrlje crvene boje koje u sredini blijede i spajaju se na periferiji s drugim mrljama. Za nekoliko sati koža poprima karakteristični mrežasti izgled.
Peta bolest traje 1-2 tjedna. Dijete nije jako zarazno za druge i prijenos bolesti moguć je tjedan dana prije pojave prvih simptoma, pa do kraja javljanja osipa. Kad se kožne promjene pojave, bolesnik više nije izvor zaraze.

Liječenje
Ovisi o simptomima. Temperatura se snižava paracetamolom, a ako je svrbež jača pedijatar će vjerojatno preporučiti antihistaminik.

Cjepivo
Cjepivo protiv pete bolesti ne postoji.


Šesta bolest (exanthema subitum, trodnevna groznica, roseola infantum)
Ime je bolest dobila jer predstavlja šestu bolest s osipom opisanu u medicini. Javlja se u dobi od 6 mjeseci do 2- 3 godine. Uzročnik je virus iz porodice Herpes virusa, koji se zove Humani Herpes Virus, tip 6. Ulazi u organizam preko sluznica gornjih dišnih putova (nos i grlo)

Simptomi
Razdoblje inkubacije traje prosječno devet dana. Bolest počinje visokom temperaturom koja se javlja iznenada, a može doseći vrijednosti više od 40?C. Osim temperature, drugih simptoma nema. Liječnik pri pregledu primjećuje jedino umjereno crvenilo ždrijela uz dobro opće stanje djeteta, čim se temperatura snizi. Visoka temperatura potraje 3-4 dana, a zatim naglo pada uz pojavu osipa po vratu i trupu te se zatim proširi na lice, ruke i noge. Osip brzo nestaje - traje najviše 1-2 dana. Ima izgled mrlja svjetlo crvene boje veličine glavice pribadače, ponekad malo iznad razine kože. Sličan je osipu rubeole i obično ne izaziva svrbež.

Liječenje
Česta bolest mlade dječje dobi (od 6 mjeseci do 2-3 godine). Veća mogućnost zaraze se događa kad dijete krene u jaslice. Tipično je za šestu bolest češća pojava febrilnih konvulzija: iznenadne intenzivne kontrakcije mišića koje se odvijaju bez utjecaja volje. Obično zahvaćaju cijelo tijelo, uz gubitak svijesti - stanje djeluje dramatično. Traju kratko - od 30 sekundi do jednu ili dvije minute (roditeljima se čini cijelu vječnost) i prestaju sami po sebi. Ovakve febrilne konvulzije nazivaju se jednostavne ili tipične, a javljaju se u djece koja za ovu pojavu imaju predispoziciju. Nezreli mozak malog djeteta koje ima sklonost konvulzijama, reagira na iznenadni porast temperature. (Za razliku od opisanih tipičnih febrilnih konvulzija postoje i atipične s drugim karakteristikama, no one nisu predmet ovog razmatranja).
Za sniženje temperature koristi se paracetamol u dozi koju će preporučiti pedijatar. Temperatura ne bi trebala prelaziti 38,5?C (mjereno u guzi). Potreban je dovoljan unos tekućine jer uz visoku temperaturu dijete gubi vodu i minerale.

Cijepljenje
Cjepivo protiv šeste bolesti ne postoji.


Šarlah (scarlatina, lat.)
Jedina od dječjih zaraznih bolesti koje je uzročnik bakterija - beta hemolitički streptokok grupe A. Ova bakterija obično se nalazi u ždrijelu i može izazvati upalu grla i tonzila – tonsillitis. Šarlah se može preboljeti više puta, prenosi se kapljičnom infekcijom i vrlo je zarazna bolest.

Simptomi
Nakon inkubacije od 2-5 dana javlja se iznenada visoka temperatura bez kataralnih simptoma (curenje nosa, kašalj), tonzile su povećane, jako crvene, mjestimično uz točkaste naslage gnoja. Ostala sluznica usta je jako crvena, jezik u početku bolesti bijelo obložen, a zatim, kad naslage nestanu, dobiva jasnu crvenu boju („malinast jezik“).
Osip se može javiti i dan-dva poslije početka temperature i grlobolje. Ponekad se, kao prvi simptomi bolesti, uz temperaturu jave i bolovi u trbuhu i povraćanje.

Osip kod šarlaha javlja se u obliku sitnih crvenih točkica, koje se najprije primjećuju ispod pazuha te u preponama, zatim se širi na ruke i noge (osim dlanova i tabana), te trup i lice (osim brade nosa i usta gdje je koža blijeda). Osip je vrlo sitan, tako da može izgledati poput ravnomjernog crvenila kože na spomenutim predjelima, a tek pod jačim svjetlom se primjećuju sitne točkaste papule. Roditelji se često začude kad dovedu dijete liječniku koji ih upozori na osip.

Liječenje
Budući da se radi o infekciji, koje je uzročnik bakterija, liječenje se provodi antibioticima kroz deset dana. Komplikacija obično nema. Protiv temperature daju se lijekovi na bazi paracetamola uz dovoljan unos tekućine. Dijete nema apetita, gubi tekućinu i minerale zbog povišene temperature te je potrebna nadoknada koja se daje u čestim malim obrocima.

Cijepljenje
Ne postoji cjepivo protiv šarlaha.


http://www.euroalba.com/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=38
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Dječije zarazne bolesti s osipom
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Dječije zarazne bolesti s osipom
» Tipične dječje zarazne bolesti
» DJEČIJE ZARAZNE BOLESTI-VODENE KOZICE(VARIČELE)
» DJEČIJE ZARAZNE BOLESTI-OSPICE
» Koje bolesti se bojite

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 :: Prehrana i zdravlje beba :: Bubani smo :(-
Forum(o)Bir: